Dulcamara om Dvergdachsen

Herlige familiehunder,nydelig gemytt - Ikke egnet for jakt


Stor personlighet i liten utgave

Download
FCI- Rasestandard Dvergdachs
racestandard.pdf
Adobe Acrobat Document 535.4 KB

Opprinnelsesland: Tyskland

Dvergdachsen er en liten hyggelig hund som har mange av de større hundenes mentale egenskaper. Dvergdachsen er en sosial og glad hund og elsker "selskapslivet" og all den oppmerksomheten den kan få.  Den er en sporty, liten turkamerat og er  like gjerne med på turer i skog og fjell som den er med på "bytur"  Dvergdachsen har også sans for det gode liv og takker ikke nei til litt ekstra komfort som tepper, puter, gjerne dine selvfølgelig. En hengiven, liten venn som raskt ser seg selv, som familiens midtpunkt.

 

  • Dachsen er en allsidig liten hund, som finnes i 3 hårlag: Korthåret, strihåret og langhåret. Den finnes i 3 størrelser: Standard, Dvergdachshund og Kanindachs. 
  • Den finnes i flere farger, som alle refererer til basis pelsfargen: Rød, Krem, Black & Tan, Viltfarget,  Black & Cream, Chocolate & Tan, Chocolate & Cream.
  • Den finnes også med ulike mønstre som: Flekker/Dapple, Striper/Brindle og Piebald.  Av disse er det kun den flekkete typen/dapple som kan medføre misdannelser og sykdom hvis den avles feil. Misdannelsene kan være: Hunder født med fravær av øyne, eller at hunden blir døv eller blind. For at en hund skal bli flekkete må hunden inneha merle-genet.  

I kennel Dulcamara har vi valgt å ikke avle med merle- genet, pga. ovennevnte. 

 

Ikke alle ovennevnte farger er godkjent av FCI, mens de fleste er det i AMC.

 

Opprinnelig er Dachsen en jakthund og brukes innen både drev- , spor- og hijakt, dette gjelder standard Dachsene. 

Dverg- og Kanindachshund blir ikke benyttet som jakthund. Det passer oss utmerket, da vi ikke har interesse eller glede av jakt. Våre Dvergdachser er først og fremst sporty, hyggelige og modige familiehunder.

 

Dachsen kan gjerne også brukes innen annen hundesport som lydighet og agility m.m.  Likevel er det ikke en Dachshund du skal kjøpe, hvis du tenker deg en fremtid med konkurranselydighet eller agility.   Dvergdachsen liker utfordringene du gir den enten det er på trening i hundeklubben, som turkamerat i skog og mark eller i andre sammenhenger. Det er en intelligent og kreativ liten hund og jeg er mange ganger blitt overrasket over dens evne til å løse oppgaver.  Den er også glad i det gode liv og har stor sans for komfort, men pass på så ikke midjemålet blir i mektigste laget. 

Dachshunder regnes som en sunn og frisk hunderase og de kan bli opptil 14 - 16 år gamle.

 

  • I kennel Dulcamara har vi konsentrert oss om korthåret Dverg- og Kanindachs i fargene rød, rødbrindle og black & tan.  Vi har Dachsen som familiehund og turkamerat og foretrekker de mindre utgavene  til vårt bruk.

Det er lett å like en Dvergdachs, da den er sporty, lojal, aktiv, vennlig, sosial og den har et "godt hode"  Den er super å ha med seg i båt, bil eller fly, da den tar lite plass og er glad i å være med på familiens aktiviteter. 

 

Dvergdachsen trives bra sammen med andre hunder, barn og voksne, men den må som andre hunder vite grensene for god oppdragelse.  Den er selvfølgelig ikke noe leketøy for barn, selv om barn og dachs ofte kan ha mye glede av hverandre.  Det er imidlertid alltid de voksne som må ha regien, som ved alt hundehold.

 

  • Er du interessert i utstilling, kan det være kjekt å vite litt om: Regelverket til NKK som er tilknyttet FCI (Den Internasjonale hundeorganisasjonen, hvor mange av Europas hundeklubber er medlem) og
  • Regelverket til ACK ( Amerikansk kennel klub) USA og England er f.eks. ikke medlem av FCI. Rasestandardene er ikke svært forskjellige i FCI og ACK, men noen ulikheter er det. For Dachshunden har dette etter 2010 fått konsekvenser for eksteriørvurderingen på Nasjonale og Int. FCI-Show i Norden:

 

  • MERK!  Våre Dvergdachser har etter 2010 blitt vist på NKK /FCI Show i Norden, frem til de ved alder konkurrerer om Certet pga. følgende:

I 2010 ble det av raseklubben tilknyttet NKK/FCI bestemt at ingen Dachser kan tildeles utstillings Cert og konkurrere om Utstillingschampionat (dvs.vurdering av hundens eksteriør), uten å være jaktpremiert på drev, hi eller sporarbeid.  Nå bør det også nevnes at sporarbeid med hund ikke er en god  metode for å ta ut jakthunder.  Leter du etter en jakthund må du først og fremst  se etter hunder som leverer på drev og hi og viser resultater.  Sporprøver på Dachshund er vel mer preget av å være en prinsippsak, enn nytteverdi for målbare jaktegenskaper. Det har dessverre medført at mange ikke lenger viser sine hunder for eksteriørbedømmelse i Norden.  Fra å være en stor utstillingsrase er det nå bare en "håndfull" utstillere igjen og det er nærmest ingen konkurranse i utstillingsringen.

 

  • Våre Dvergdachser er familie- og turkamerater med et herlig gemytt. De er ikke egnet for jakt.  Vi reiser gjerne på utstilling, men vi og flere med oss, ser det som lite spennende å konkurrere i Nordiske FCI-Show, når vi ikke kan konkurrere om Cert og derav UtstillingsChampionatet.  Vi tror ikke en hund blir vakrere av å være jaktpremiert.
  • Dette gjelder imidlertid  ikke FCI-show på kontinentet eller i rasens hjemland Tyskland. Dette er særregler for Norden.  Det er for øvrig ikke like krav i de Nordiske land. 
  • Vurdering etter ACK-standard er ikke bundet av Norden's særregler og eksteriørvurderingen utføres uavhengig av jaktpremieringer, dvs. samme prinsipp som eksteriørbedømmelse utenfor Norden i regi av FCI.

 

Uansett, utstilling er bare en liten del av et hundehold og under dagens betingelser hvor kun en "håndfull" dedikerte "jegere" deltar på show, blir avlsvurderingen av populasjonen lite representativ for tingenes tilstand, hos Dachshunden her i de nordiske land.  

 

Ønsker du deg en lojal, kvikk og positiv liten familie- og turkamerat som ikke krever  pelsstell, da skal du kjøpe deg en korthåret Dvergdachs!  Ønsker du først og fremst å drive med utstilling, må du som ovenfor nevnt være klar over at det er brukskrav for rasen.  Brukskravene er like for stand- dverg/kanindachser, de er ikke differensiert. Ønsker du en jakthund anbefaler vi oppdrettere som driver med jakt og avler på jaktlinjer.  Våre Dvergdachser er først og fremst gode familiehunder og en hyggelig, liten familie- og turkompis.

 

Kennel DULCAMARA